Sayfalar

26 Haziran 2014

Yaprak Zamanı


Köyümüzdeki bağ evimizdeydik bugün. Bağ evine gidilir de ”yaprak” toplanmaz mı hiç. Topladım tabi ki.

Ben salamura yapmıyorum, yaprakları pet şişelerinde susuz, tuzsuz bir şekilde saklıyorum. nasıl yapıldığını soranlar oluyor. Aşağıda k...ısaca anlatmaya çalıştım:

Yaprak kuru bir halde iken ufak demetler şeklinde ayarlayıp rulo yapıyorum ve şişenin içine atıyorum. Biraz doldukça oklava ile bastırıyorum ve pet şişenin kapağını sıkıca kapatıyorum.
Şişenin her yeri sağlam olmalı, hiç hava almamalı.
Kullanacağım zaman ise, şişenin üst tarafından keserek yaprakları çıkarıyorum. Ekşiliğini bile koruyor, topladığınız günkü kadar taze oluyor.
Nemli basılmazsa, güneşe de maruz bırakılmazsa küflenmez. Bir de hava almaması çok önemli tabiî ki..




3 gün sonra rengi bu hale geliyor.



2 yorum:

  1. bu şekilde ilk defa duyuyorum pratikmişte rengi nasıl dönmüş öyle,zamanı gelince afiyetle yiyin inşallah,sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,Annem de bu sekilde yapar yapraklari.Pistikten sonra cok lezzetli oluyor.Ellerinize saglık afiyetle yiyin insallah.

    YanıtlaSil